Om hva vi skal gjøre nå?

21.09.2024 10:35

 

Laksefisket er i prinsippet over for godt. Noen elver var åpne men med sterke restriksjoner, men de aller fleste elvene var stengte for fiske. Politikerne tillater at vannkraft og oppdrett dreper laksen. Norge har skrevet under på at vi har ansvar for at villaksen skal overleve som art, men det gjelder derimot ikke fiske etter laks. Hvor mye laks som skal finnes igjen i elvene vet ingen.

En ting er sikkert, politikerne trenger sterke argument for å gå imot kontoutskriftene fra oppdrettsnæringen og Statkraft. Argumentet heter opinion, uten den når villaksen ikke fram. Statkraft er fullt klar over dette og forsøker etter beste evne å hindre kommunene i å nå frem gjennom å oppholde dem med ukvalifiserte møter. Det er forbausende å se at Statkraft spiller rollen som myndighet mens de i realiteten er et aksjeselskap. Det er litt som eventyret om Rødhette og ulven. En kan være fristet til å tro at vi i Norge fremdeles har planøkonomi som på Stalins tid.

Fiskeraksjonen kan fortelle hva arbeid som ble gjort (i samarbeid med Surnadal og Rindal) for å få minstevannføring i Surna som et resultat av revisjonen. Et resultat som Fiskeraksjonens representant ble offentlig utskjelt for av Statkraft.

Fiskeraksjonen gjorde følgende:

  1. Fiskeraksjonen gav en bekrivelse av Surna (fil 1 og fil 2). Den gav Fiskeraksjonen anledning i å beskrive selve reguleringen og ikke restfeltet som Statkraft var mest opptatt av i Revisjonsdokumentet. Det virket som om Statkraft hadde misforstått hva som skulle revideres.

  2. Nedenfor er det kopi av Fiskeraksjonens delgivningsliste der alle på listen fikk egne dokument. Dette for å skape opinion.

'Delgivning: NVE, MD, Surnadal og Rindal kommuner, elveeierlaget, samarbeidsorganet for Surna, statsministeren, Olje og energiministeren, miljøvernministeren, Driva, TK, Aftenposten, NRK.'

Det er signifikant at Statkraft ikke er på listen. Fiskeraksjonen gikk ikke på Statkrafts møter og hadde NVE som formell kontakt.

Uten opinion og fakta kan ikke politikerne reagere. Den forrige nyheten «Vid sängkanten» (faksnes.com) får sees som et innspill. Vi bør slutte å bruke ord som «slå i hjel», slutte med blodsport som CR, etc. Isteden må vi danne opinion på majoritetens vilkår, anvende ord som forvaltning, biologisk mangfold osv.

Statkraft har blitt anmeldt for miljøkriminalitet av 8 organisasjoner for at de dumpet store mengder slam i Surna og i fjorden. Dommen blir prinsipiell, om de som produserer vannkraft fortsatt skal kunne dumpe slam i elvene eller om de blir tvunget til å deponere slammet. Vi vet ikke om anmeldelsene blir tatt opp av domstolene da den fortsatt utredes av politiet. Vi vet heller ikke om dette er koblet opp mot fiskestoppen i år.

En sterk opinion for villaksen må dannes