Stengt elv

24.06.2024 21:24

 

Det er stopp i fisket etter laks i Sør-Norge. For Surnas del er det rett, om Elveeierlaget påser at Surna blir renset for slam. Hvert 10 år er det dårlig med laks jevnt over, og storlaksen uteblir. Dette har ikke myndighetene reagert på tidligere. Ikke alle elver skulle vært stengt, slik som Gaula ikke er regulert. Mellomlaks og smålaks får ikke sjansen til å bli med i statistikken og den blir dermed ufullstendig. Det blir noe rart med det hele, kort sagt uforståelig. 

 

Djevelens Advokat spekulerer:

'Brevet fra EFTA (ESA) om bl.a. Vanndirektivet kom som en overraskelse for den norske statsforvaltningen. Det skapte panikk, for denne gangen var det alvor (ESA brev [1] og [2], og Norges svarbrev [3]). ESA hadde gjort det klart at det ikke lengre gikk an å sende innholdsløse svar. EU står bak EFTA og eksporten vår er truet om Norge ikke følger avtalene. Det skal være revisjon av regulerte elver hvert 6 år i henhold til Vanndirektivet, og ikke 30/50 år som OED i Norge hevder. Dalførene her i landet mener elmafiaen å kunne håndtere, men laksfiskerne derimot er noe annet. Det har man blant annet lært seg i Surnadal, så det enkleste for å få de vekk er å stenge fisket. Revisjon av regulerte elver hvert 6 år kommer elmafiaen seg ikke unna, men da vil de ikke ha fiskerne der.

Slamkatastrofen i Surna har blitt anmeldt til politiet som miljøkriminalitet [4]. Om Statkraft blir dømt og saken skaper presedens, må Statkraft deponere sedimentene fra gamle dammer i Norge. Mye penger står på spill. Statkraft kommer til å hevde at det ikke finnes noen ny statistikk å sammenligne med og at det kreves flere utredninger i slamsaken. De mener at ingen ting er bevist og saken dras ut i uendeligheter for til sist å legges bort, håper de. Løsningen for Statkraft er å få bort fiskerne og stenge fisket. Om de vinner frem i domstolen kommer flere elver i Norge til å bade i slam.'

La inspektørene fra ESA se hva Statkraft har gjort med Surna. Den norske regjeringen legger til rette for elmafiaen gjennom tillatelser og konsesjoner som strider mot Vanndirektivet. La ESA lese de ulike anmeldelsene om miljøkriminalitet [4] og Fiskeraksjonens brev [5] til politiet.